Biografi.

Kehidupan awal​ / Kerjaya / Kerjaya politik / ..

 • Kehidupan awal

  Azmin Ali dilahirkan di Negeri Singapura, Malaysia pada 25 Ogos 1964. Pada tahun 1968, bapa beliau Haji Ali dan ibunya Hajjah Che Tom Yahaya berpindah dan menetap di Kampung Gate Baru, Hulu Kelang, Selangor. Beliau menerima pendidikan awal di Sekolah Gurney Road (2) Kuala Lumpur dari tahun 1971 hingga 1976. Selepas itu, beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Setapak, Kuala Lumpur (1977-1979) dan Institut Teknikal, Jalan Cheras, Kuala Lumpur (1980-1981). Pada tahun 1982, beliau melanjutkan pelajaran di Universiti Minnesota di Amerika Syarikat dan menggulung ijazah dalam bidang Matematik dan Ekonomi pada 1987. Beliau turut melanjutkan pengajian di peringkat Sarjana Pendidikan (Matematik dan Ekonomi) di universiti yang sama.

  Azmin Ali mendirikan rumah tangga bersama Shamsida Taharin pada 7 Ogos 1988 yang juga belajar di universiti yang sama di Amerika Syarikat. Pasangan ini mempunyai enam orang cahaya mata.

 • Kerjaya

  Sekembalinya ke Malaysia, Azmin Ali memulakan kareer sebagai guru di Maktab Rendah Sains MARA Terendak, Melaka. Pada tahun 1987, Azmin dilantik menjadi Pegawai Khas kepada Menteri Pelajaran ketika itu, iaitu Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Beliau kemudian berkhidmat sebagai Setiausaha Sulit kepada Menteri Pendidikan tahun 1989. Beliau terus berkhidmat sebagai Setiausaha Sulit kepada Menteri Kewangan pada tahun 1991 dan Timbalan Perdana Menteri & Menteri Kewangan pada tahun 1993.

 • Kerjaya politik

  Pemecatan Anwar Ibrahim pada tahun 1998 membawa perubahan kepada kerjaya beliau sekaligus menjadi titik tolak penglibatannya dalam dunia politik. Pada 12 September 1998, Deklarasi Permatang Pauh diisytiharkan dan mencetuskan gelombang reformasi di Malaysia. Azmin turut menyelaras gerakan reformasi menerusi perhimpunan aman di Kuala Lumpur dan beberapa tempat di seluruh negara. Azmin Ali turut pernah ditahan polis pada September 1998.

  Bersama-sama rakan pejuang dan pendukung gerakan reformasi, Azmin mengasaskan Parti KEADILAN Rakyat pada tahun 1999. Beliau bertanding dan memenangi Dewan Undangan Negeri Selangor bagi kerusi Hulu Klang pada Pilihan Raya Umum Ke-10 pada tahun 1999. Pada PRU ke-12, Azmin Ali telah memenangi kerusi Parlimen Gombak dan DUN Bukit Antarabangsa. Beliau mengekalkan kedua-dua kerusi ini sehingga ke hari ini.

  Di dalam Parti, Azmin dilantik sebagai Naib Presiden Parti Keadilan Nasional pada 2001 dan dipilih semula pada Disember 2004 dan Mei 2007. Pada 2010, Kongres Parti Keadilan Nasional telah melantik Azmin sebagai Timbalan Presiden dan beliau terus menyandang jawatan tersebut sehinggalah beliau dipecat dari Parti KEADILAN Rakyat pada 24 Februari 2020.

  Azmin Ali kemudiannya mengumumkan keputusan beliau dan pasukannya menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) pada 20 Ogos 2020 ketika majlis Kongres Negara 2020.

 • Ahli Parlimen Gombak/ ADUN Bukit Antarabangsa

  Pada Pilihan Raya Umum ke-10 (29 November 1999), Azmin telah dipilih sebagai ADUN Hulu Kelang. Namun begitu, beliau telah hilang kelayakan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-11 pada tahun 2004 dan tidak dapat bertanding di mana-mana kerusi DUN dan Parlimen. Pada Pilihanraya Umum ke-12 (2008) beliau dipilih sebagai Ahli Parlimen Gombak dengan mengalahkan calon Barisan Nasional, Said Anuar Said Ahmad dengan majoriti sebanyak 6,867 undi. Beliau memperolehi 40,334 undi berbanding lawannya memperolehi hanya 33,467 undi. Beliau turut memenangi DUN Bukit Antarabangsa pada penggal yang sama.

  Azmin Ali berjaya mengekalkan kedua-dua kerusi Parlimen Gombak dan DUN Bukit Antarabangsa Pilihanraya Umum ke-13 (2013) dan Pilihanraya Umum ke-14 (2018).

 • Dato’ Menteri Besar Selangor

  Pada 23 September 2014, Azmin dilantik menjadi Dato’ Menteri Besar Selangor menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim. Sepanjang tempoh perkhidmatan beliau sebagai Dato’ Menteri Besar Selangor, Negeri Selangor lebih terserlah dan terus mengekalkan negeri itu sebagai penyumbang terbesar kepada KDNK negara. Dengan melaksanakan dasar-dasar peduli rakyat di dalam bidang kesihatan, perumahan dan pendidikan, Azmin melancarkan pelan strategik 10 tahun untuk menjadikan Selangor sebagai negeri pintar di rantau ini.

 • Menteri Hal Ehwal Ekonomi


  Selepas Pakatan Harapan memenangi Pilihan Raya Umum 2018, Azmin dinamakan sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi di dalam kabinet Tun Mahathir Mohamad. Beliau mengetuai Kementerian Hal Ehwal Ekonomi yang baru ditubuhkan. Beliau bersumpah sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi pada 21 Mei 2018 di Istana Negara, Kuala Lumpur.

  Semasa menjadi Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin memainkan peranan penting dalam menetapkan hala tuju dan pelaksanaan dasar Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030. Beliau mengetuai pelbagai agensi termasuk yang terlibat secara langsung di dalam infrastruktur, penciptaan dan pengagihan kekayaan, pemilikan ekuiti persendirian dan perancangan serta pelaksanaan ekonomi jangka pendek dan pertengahan untuk pembangunan sosio-ekonomi negara. Ini meliputi kedua-dua peringkat domestik dan pembangunan serantau.

  Azmin merupakan Ahli Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri. Beliau juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Berhad, sebuah syarikat dana strategik berdaulat Malaysia.

 • Menteri Kanan & Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri

  Dalam Kabinet di bawah pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin, beliau menyandang jawatan sebagai Menteri Kanan dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri. MITI ditugaskan untuk membawa Malaysia sebagai negara perdagangan yang kompetitif di peringkat global sekaligus menjadi destinasi utama pilihan pelabur. Terdapat 14 agensi penting yang diletakkan di bawah MITI yang bertanggungjawab untuk mengukuhkan perdagangan antarabangsa dan industri termasuk Malaysian Investment Development Authority (MIDA), Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE), Malaysia Productivity Corporation (MPC) dan SIRIM Berhad.

  Pada Mesyuarat ASEAN 2020, Azmin mewakili Malaysia dan menandatangani Perjanjian Kerjasama Ekonomi Serantau (RCEP) serentak bersama 14 lagi negara secara maya. RCEP merupakan Perjanjian Perdagangan Bebas terbesar di dunia mewakili ⅓ penduduk dunia.

  Azmin bersama-sama pasukan MITI telah berjaya mengadakan Sidang Kemuncak APEC yang pertama kalinya dianjurkan secara maya. Dengan konsensus yang dicapai dari Mesyuarat Pemimpin-Pemimpin Ekonomi APEC, APEC telah memuktamadkan Visi Putrajaya 2040 sebagai visi baharu yang bakal menentukan hala tuju masa depan rantau ini.