Kenyataan Media Untuk Edaran Segera – Isu UPSI


Video ehsan Antarapos

1 Januari 2012

Memasuki tahun 2012 kita dikejutkan dengan berita bahawa seramai 17 orang mahasiswa ditahan dan dua mahasiswa telah dipukul pihak polis di Universiti Perguruan Sultan Idris, Tanjung Malim. Salah seorang mahasiswa tersebut, Sdr Safwan Anang masih terlantar di Hospital Slim River akibat kekasaran melampau pihak berkuasa. Kita difahamkan mahasiswa terbabit sekadar menyatakan bantahan mereka terhadap Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) dan menuntut agar kerajaan memansuhkannya dengan kadar segera.

Kejadian awal pagi tadi menjadi saksi bahawa pentadbiran Dato’ Seri Najib Razak tidak ada iltizam politik untuk melaksanakan transformasi yang diwar warkannya. Transformasi yang diumumkan perdana menteri itu tidak lebih dari kosmetik politik bertujuan mengaburi rakyat dari kenyataan yang sebenar, bahawa pentadbiran beliau sebenarnya lemah serta tidak berdaya mengotakan janji yang dibuat. Hasrat untuk meminda Seksyen 15, Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) dan memastikan kebebasan kepada mahasiswa kini dilihat tidak lebih sekadar omongan kosong.

Kita menuntut agar siasatan berkaitan kekerasan terhadap mahasiswa ini dijalankan segera. Mereka yang tidak bertanggungjawab melakukan kekerasan terhadap mahasiswa ini mesti dihadapkan ke muka pengadilan. Manakala itu, kita juga menuntut agar pihak polis dan Menteri Dalam Negeri memohon maaf kerana kekerasan keterlaluan yang dilakukan. Kita juga berhasrat mengulangi pendirian Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Rakyat untuk memansuhkan AUKU serta iltizam demi memastikan kebebasan akademik terlaksana.

Mohamed Azmin Ali
Timbalan Presiden
Parti Keadilan Rakyat

4 thoughts on “Kenyataan Media Untuk Edaran Segera – Isu UPSI

 1. abang mat 17/02/2012 at 10:54 am -

  WAHAI GURU-GURU MELAYSIA..SEDARLAH…AYUH KITA LAKUKAN PERUBAHAN DALAM PRU13 NANTI…KITA TENGOK SIAPA YANG BETUL NANTI…

 2. ali mohamed 03/01/2012 at 4:09 pm -

  ..cikgu dah bangun dn sedar…anak2 murid yg dh ber ank bercicit bila lagi..ABU

 3. iman 03/01/2012 at 1:24 pm -

  Bodoh punya umno! dgn mahasiswa pun takut.. polis dah jadi dungu sbb siasat blog..sepatutnya polis siasat anggota keselamatan yang belasah budak tu sampai msk hospital!

 4. JUBOR ANUAR 01/01/2012 at 10:28 pm -

  MEMANG PATUT KENE PUKUL PUN… SAJE CARIK MASALAH (OTAK KELDAI)… NANTI BILA DAH JADI CIKGU DIA ORG NIE LE YG AKAN JADI KAKI PUKUL BUDAK2 SEKOLAH TERMASUK ANAK KO NGAN ?????

Leave a Reply