Saya merujuk tindakan pengurusan Bank Islam yang menggantung serta-merta perkhidmatan Saudara Azrul Azwa Ahmad Tajuddin dari jawatannya sebagai Ketua Juruekonomi                 (Chief Economist) ekoran pandangan yang dibuat mengenai senario keputusan PRU – 13 yang pastinya menjadi perhatian pelabur dan pengurus dana antarabangsa.

Tindakan tergesa-gesa oleh pengurusan Bank Islam itu meninggalkan kesan yang buruk kepada profesionalisme sektor korporat dan pengurusan institusi kewangan, terutamanya yang dikawal oleh kerajaan.

Dari pengamatan saya, Saudara Azrul Azwa membentangkan hujah-hujah beliau yang memberikan beberapa senario sebagai kemungkinan keputusan pilihanraya. Senario-senario ini adalah berdasarkan analisa beliau. Saya berpandangan, analisa yang diberikan itu adalah satu pendapat profesional yang didasarkan kepada angka-angka yang boleh dipertahankan.

Sewajarnya sektor korporat Malaysia menggalakkan pengurusan tertingginya supaya bertindak secara objektif dan bebas, asalkan mereka dapat mempertahankan keputusan yang diambil secara empirikal dan rasional. Keyakinan pelabur kepada syarikat-syarikat besar negara, terutamanya GLC yang dikawal kerajaan, banyak bergantung kepada budaya kerja profesional dan amalan tata kelola yang dipamerkan oleh pengurusan syarikat-syarikat ini.

Oleh sebab itu, tindakan tergopoh – gapah menggantung Saudara Azrul Azwa membayangkan ada tekanan politik agar tindakan tersebut diambil. Kenyataan Saudara Azrul Azwa bahawa beliau bersimpati dengan ketuanya yang terpaksa berhadapan dengan tekanan politik susulan peristiwa ini mengesahkan wujudnya campur tangan politik di dalam pengurusan Bank Islam dan GLC yang lain.

Maka, saya menggesa Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan untuk menghentikan serta merta campur tangan dan tekanan politik terhadap pengurusan Bank Islam supaya mereka boleh berkhidmat secara profesional dan bebas.

Saya juga menyarankan supaya pengurusan Bank Islam membatalkan penggantungan perkhidmatan Saudara Azrul Azwa memandangkan tindakan Bank Islam memberi gambaran institusi ini tidak menghargai profesionalisme dan kebebasan minda yang diamalkan oleh ketua juruekonominya sendiri.

AZMIN ALI
TIMBALAN PRESIDEN
17 Januari 2013