Kenyataan Media – Rakyat Sabah Pilih Pengukuhan Kerjasama Persekutuan – Negeri

27 SEPTEMBER 2020

Keputusan Pilihan Raya Negeri Sabah 2020 menyaksikan kematangan rakyat Sabah menjunjung semangat federalisme demi kemakmuran negeri dan kesejahteraan rakyat.

Mandat yang diberikan oleh rakyat Sabah jelas membuktikan bahawa rakyat memilih sebuah Kerajaan Negeri yang prihatin, inklusif dan menjamin kedaulatan negeri serta keselamatan rakyat.

Keputusan ini juga membuktikan keyakinan rakyat terhadap kepimpinan YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri serta muafakat dan kerjasama dalam Perikatan Nasional dan Gabungan Rakyat Sabah.

Dengan penuh rasa tawadhu’, Perikatan Nasional akan menggalas mandat ini dengan tekad dan iltizam untuk menjana usaha pembangunan serta mencerdaskan ekonomi pasca pandemik COVID-19. Selaras dengan Wawasan Kemakmuran Bersama, negeri dan rakyat Sabah akan menikmati pembangunan yang inklusif, saksama dan berkualiti.

Kemenangan ini pastinya akan menyemarakkan lagi kerjasama yang lebih utuh dalam Perikatan Nasional untuk menggembeleng dukungan rakyat di seluruh negara sekaligus membangun sebuah negara bangsa yang bermaruah dan bersatu padu.

DATO’ SERI MOHAMED AZMIN ALI

Ketua Penerangan

Perikatan Nasional