Hari kebesaran bagi umat Islam, Eidul Adha, membawa makna yang cukup besar serta menuntut kefahaman yang mendalam dalam usaha kita mencari keredhaan Allah S.W.T.

Kita harus mengambil iktibar dan pengajaran daripada sirah peristiwa Nabi Ibrahim A.S. dalam menjalankan perintah Allah S.W.T. supaya mengorbankan anaknya, Nabi Ismail A.S.

Islam menganjurkan agar kita menjaga hubungan kita dengan Maha Pencipta terutama berkaitan rezeki yang halal dan berkat, juga patuh dalam menjalankan perintah-Nya serta mengawal diri daripada melakukan hal yang dilarang-Nya. Semangat pengorbanan dengan kepatuhan kepada Allah S.W.T. inilah yang perlu kita junjung.

Umat Islam juga dituntut untuk mengenal erti sebenar pengorbanan, bukan sahaja dari segi material tetapi juga menerusi usaha, keringat, akal serta doa.

Sebagai manusia, kita tidak lepas dari lalai dan leka walau hanya seketika. InsyaAllah, moga kita mendapat rahmat daripada-Nya. Justeru itu, marilah kita merayakan Eidul Adha ini dengan penuh keinsafan, kegembiraan dan ketakwaan.

Jazakumullahu Khairan Katsiran.

MOHAMED AZMIN ALI

10 Zulhijjah 1431

17 November 2010