1. Alhamdulillah, saya bersyukur kerana dapat bersama-sama warga Hulu Langat pada pagi ini dalam Majlis Menyemarak Inisiatif Peduli Rakyat khususnya Peduli Sihat dan Peduli Siswa bagi Daerah Hulu Langat.

2. Hulu Langat merupakan daerah yang sedang menyaksikan pembangunan pesat. Berdasarkan Rancangan Struktur Negeri Selangor 2035, jumlah penduduk di Daerah Hulu Langat adalah 1.3 juta, iaitu yang kedua tertinggi selepas Daerah Petaling. Penduduk diunjurkan akan meningkat sehingga 1.8 juta orang menjelang 2035.

3. Dengan kerancakkan pembangunan, masyarakat Hulu Langat pastinya berdepan dengan “unintended consequences” – kesan yang tidak diingini dari pembangunan. Justeru itu, kita mahu membangunkan Negeri Selangor ini melalui pembangunan yang berkualiti dengan menekankan perancangan yang tersusun untuk menangani cabaran sosio ekonomi seperti kesihatan, pendidikan dan perumahan. Persoalan ini memberi kesan langsung kepada produktiviti negeri dan kesejahteraan rakyat.

4. Rakyat Malaysia hari ini sedang diancam oleh penyakit tidak berjangkit atau noncommunicable diseases (NCDs). Menurut National Health and Morbidity Survey 2015, lebih 73 peratus kematian rakyat Malaysia berpunca daripada NCDs seperti angin ahmar dan serangan jantung. Tambah membimbangkan apabila trend penyakit ini terus meningkat.

5. Kajian yang sama pada tahun 2011 menunjukkan 63 peratus rakyat yang berumur 18 tahun ke atas berisiko menghidap sekurang-kurangnya satu penyakit tidak berjangkit, sama ada obesity, tekanan darah tinggi atau kandungan kadar gula dan kolestrol yang tinggi dalam darah. Kesimpulannya, Malaysia adalah negara yang mempunyai penduduk yang berpenyakit. Fenomena ini akan menjejaskan produktiviti negara.

6. Keluarga yang miskin dan terpinggir khususnya di bandar bergantung kepada hospital dan klinik Kerajaan memandangkan kos rawatan kesihatan hari ini terlalu mahal. Bagi mereka yang tinggal di desa, cabarannya adalah tidak mempunyai akses perkhidmatan pakar disamping kemampuan untuk mendapat perkhidmatan yang berkualiti. Dalam banyak situasi, kedudukan hospital Kerajaan juga terlalu jauh dari kampung halaman mereka.

7. Adalah menjadi tanggungjawab moral sesebuah Kerajaan untuk memastikan pembangunan diseimbangkan dengan tanggungjawab sosial demi menjamin kesihatan dan kesejahteraan rakyat.

8. Atas kesedaran ini, maka Kerajaan Negeri tampil dengan pelbagai Inisiatif Peduli Rakyat termasuk Program Peduli Sihat melalui kaedah rawatan kesihatan asas – primary care approach – untuk mengukuhkan langkah pengesanan awal dan rawatan awal bagi sesuatu penyakit.

9. Program Peduli Sihat – Terunggul di Malaysia; Hanya di Selangor; dilaksanakan supaya rakyat berpeluang menikmati rawatan kesihatan asas yang berkualiti di 1,000 buah klinik dan hospital swasta di Negeri Selangor. Kerajaan Negeri Selangor memperuntukkan RM 125 juta untuk Program Peduli Sihat dengan matlamat 1 juta rakyat Selangor yang berpendapatan rendah mendapat penjagaan kesihatan dan rawatan asas secara percuma.

10. Mereka yang layak akan menerima medical card (kad perubatan) bagi membolehkan mereka dan tanggungan masing-masing mendapatkan rawatan di klinik-klinik swasta yang berhampiran dengan kediaman masing-masing. Usaha ini adalah bertujuan untuk memberikan keselesaan kepada keluarga yang memerlukan rawatan dengan kaedah yang mudah, selesa dan ketika memerlukan. Inilah Peduli Sihat. Inilah Peduli Rakyat.

11. Usaha Kerajaan Negeri melaksanakan skim Peduli Sihat telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan di mana dalam tempoh sebulan dari pelancarannya, Skim Peduli Sihat telah mencatatkan jumlah pendaftaran lebih 45,000 warga Peduli Sihat. Ini merupakan pencapaian sebanyak 90% daripada sasaran 50,000 pendaftaran bagi tiga bulan pertama.

12. Fakta ini membuktikan bahawa rakyat telah sekian lama menanti untuk mendapatkan rawatan kesihatan yang berkualiti seperti ini. Dalam tempoh yang sama, lebih 100 ahli aktif Peduli Sihat telah mengunjungi doktor setiap hari dan mendapat rawatan kesihatan asas percuma.

13. Kerajaan Negeri amat bersimpati dan memahami kesulitan yang terpaksa ditanggung oleh pengurusan universiti akibat pemotongan Bajet 2017 khususnya dalam usaha untuk membantu pembiayaan mahasiswa dalam pengajian masing-masing.

14. Penguncupan belanjawan dalam sektor pendidikan akan menggasir kesungguhan pengurusan universiti untuk meningkatkan kecemerlangan akademik. Sebagai sebuah negeri maju yang berteknologi tinggi, inovatif dan kreatif, Selangor memerlukan tenaga kerja berkemahiran dan berilmu.

15. Kerajaan Negeri berpendirian bahawa pendidikan adalah pelaburan strategik jangka panjang untuk kemajuan sosio ekonomi. Sebarang kecuaian dalam usaha ini termasuk dana yang tidak mencukupi akan menyumbang kepada kegagalan untuk menjayakan hasrat murni ini.

16. Justeru itu, untuk menjamin kelangsungan pengajian mahasiswa yang merupakan pimpinan masa depan negara, maka Kerajaan Negeri mengambil langkah proaktif dengan memperuntukkan sejumlah RM 10 juta bagi membiayai pengajian anak-anak Selangor di UIA, UKM, UPM dan UiTM menerusi Program Peduli Siswa. Program ini menawarkan pinjaman pelajaran dalam bentuk boleh ubah berdasarkan prestasi kecemerlangan akademik.

17. Program Peduli Siswa mensasarkan seramai 1,500 mahasiswa akan menikmati pembiayaan oleh Kerajaan Negeri Selangor. Ini adalah tambahan kepada kuota pelajar yang ditaja oleh Kerajaan Negeri di bawah program sedia ada iaitu Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Selangor dengan peruntukan tahunan sebanyak RM 16.31 juta.

18. Usaha Kerajaan Negeri ini akan memberi nilai tambah kepada modal insan untuk kecemerlangan masa hadapan seperti yang diungkapkan oleh Malcolm X, “Education is our passport to the future, for tomorrow belongs to the people who prepare for it today.”

19. Ini pesanan saya buat mahasiswa. Berjalanlah di muka bumi dengan penuh keyakinan membawa obor pencerahan untuk menjana perubahan. Jadikan ilmu sebagai bekalan untuk para mahasiswa menjadi agen perubahan. Berlabuhlah dalam masyarakat dengan membawa harapan baru untuk membina sebuah negara Malaysia yang gagah dan rakyat yang bermaruah.

20. Saya ingin menegaskan bahawa inisiatif Peduli Rakyat adalah teras utama pembangunan Negeri Selangor. Pembangunan yang berkualiti adalah teras peduli rakyat. Pembangunan yang tidak peduli rakyat adalah pembangunan yang tempang. Justeru itu, kita perlu menggembeleng segala tenaga dan sumber untuk sama-sama Membangun Bangsa dan Memakmur Negeri.

21. Maka dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya melancarkan Program Menyemarakkan Inisiatif Peduli Rakyat bagi Daerah Hulu Langat.

Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali

Menteri Besar Selangor