1. Alhamdulillah, pada pagi ini kita berhimpun di Majlis Penyerahan Kunci Skim Smart Sewa di Pangsapuri Jalan Keretapi Lama, Taman Sementa Bestari, Rantau Panjang, Kapar selaras dengan usaha Kerajaan Negeri melaksanakan dasar pendemokrasian pemilikan rumah.

 2. Sektor perumahan menjadi fokus utama Kerajaan Negeri kerana setiap rakyat berhak mendapatkan rumah yang selesa dan kondusif untuk keluarga. Pembangunan dan pertumbuhan ekonomi yang rancak tidak bermakna sekiranya rakyat masih belum mampu memiliki rumah.

 3. Oleh yang demikian, satu inisiatif khusus telah dimulakan oleh Kerajaan Negeri Selangor di mana rakyat boleh menyewa rumah daripada Kerajaan Negeri. Apabila penyewa mempunyai kemampuan di masa hadapan untuk berpindah dan membeli Rumah Selangorku, sejumlah 30 peratus daripada wang sewaan bulanan akan dipulangkan kepada penyewa untuk digunakan sebagai deposit pembelian Rumah Selangorku.

 4. Belanjawan Negeri 2017 memperuntukkan sejumlah RM 100 juta bagi meluaskan Skim Smart Sewa ke seluruh Negeri Selangor. Skim ini merupakan antara inisiatif terbesar Kerajaan Negeri selain daripada beberapa inisiatif lain termasuk pemberian air percuma, Skim Mikrokredit HIJRAH dan Skim Peduli Sihat.

 5. Dengan peruntukan yang besar ini, Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor (LPHS) akan membeli rumah-rumah mampu milik atau Rumah Selangorku untuk dijadikan Skim Smart Sewa. Unit-unit ini akan diserahkan kepada anak syarikat LPHS iaitu Perumahan Dan Hartanah Selangor Sdn Bhd (PHSSB) untuk diuruskan dan disewakan kepada mereka yang layak menikmati Skim Smart Sewa.

 6. Setakat ini sudah terdapat dua kawasan yang dimiliki oleh Kerajaan Negeri untuk melaksanakan Skim Smart Sewa. Kawasan pertama adalah lima unit kediaman di Pangsapuri Tun Teja di Setia Alam yang sudah pun disewakan kesemuanya. Kawasan kedua dengan jumlah 64 unit kediaman adalah di Pangsapuri Jalan Keretapi Lama, Taman Sementa Bestari ini.

 7. Walau bagaimanapun, kemasukan penyewa akan dibuat secara berperingkat memandangkan kerja-kerja pembaikan unit sedang berjalan. Setakat hari ini, sebanyak 20 unit di pangsapuri ini telah disewakan menerusi Skim Smart Sewa. Saya yakin ianya akan membuka lembaran baru kepada para penyewa menjelang Ramadhan pada hujung minggu ini.

 8. Selain daripada dua kawasan tadi, Kerajaan Negeri mahu memperhebat pelaksanaan program Smart Sewa ini di kawasan-kawasan strategik yang mendapat permintaan yang tinggi. Justeru itu, Kerajaan Negeri telah membeli 100 unit Pangsapuri di Bandar Parklands, Bukit Tinggi, Klang untuk diletakkan di bawah skim yang sama dan dijangka dibuka kepada orang awam bermula Oktober tahun ini.

 9. Selain itu, kawasan strategik lain yang telah dikenalpasti adalah Pangsapuri De Kiara, Bandar Setia Alam (30 unit); Pangsapuri De Bayu, Bandar Setia Alam (30 unit); Pangsapuri di Bandar Bukit Raja, Klang (50 unit); Apartment Trifolis, Bandar Bukit Tinggi 2, Klang (30 unit); Pangsapuri Jade Hills, Kajang (50 unit); Pangsapuri Bandar Rimbayu, Kuala Langat (50 unit); dan Bandar Seri Coalfields, Sungai Buloh (20 unit).

 10. Melalui pelaksanaan program ini, Kerajaan Negeri dapat menyumbang kepada usaha untuk menangani masalah kemiskinan bandar. Kerajaan Negeri sedar bahawa suasana ekonoi hari ini menyebabkan ramai rakyat yang terbeban dengan pelbagai bentuk hutang isi rumah termasuk PTPTN. Atas sebab-sebab sedemikian, mereka akhirnya tidak melepasi syarat pinjaman bank dan memerlukan masa untuk mengumpul wang bagi melunaskan hutang dan mengumpul wang deposit yang cukup untuk membeli rumah.

 11. Sekiranya mereka menyewa dengan cara biasa, mereka tidak akan dapat menikmati pulangan 30 peratus daripada jumlah wang sewaan. Maknanya, mereka akan kekal pada kedudukan yang tidak mampu mempunyai sejumlah wang untuk membayar deposit. Saya percaya skim ini akan mula menunjukkan kesan yang positif dalam tempoh beberapa tahun sahaja lagi di mana generasi awal penyewa rumah di dalam skim ini akan mula berupaya membeli rumah masing-masing.

 12. Harapan saya hari ini adalah para penyewa dapat membeli Rumah Selangorku yang ditawarkan oleh Kerajaan Selangor. Harga Rumah Selangorku adalah sangat berpatutan dan terus menjadi rebutan ramai pembeli. Kerajaan Negeri juga sedang giat untuk membina Rumah Selangorku ekoran permintaan yang sangat baik di kalangan rakyat Selangor.

 13. Tanpa sokongan padu rakyat kepada Kerajaan Negeri hari ini, mustahil Inisiatif Peduli Rakyat dapat dilakukan. Kekayaan Selangor adalah milik rakyat. Kekayaan negeri ini wajib dipulangkan kepada rakyat, terutama kepada golongan yang memerlukannya.

 14. Sekiranya rakyat ingin mengecapi nikmat pembangunan dan kemakmuran negeri ini, maka adalah menjadi tanggungjawab kita bersama untuk mempertahankan sebuah Kerajaan yang bersih dan peduli rakyat serta senantiasa menjaga kebajikan rakyat.

 15. Akhir kata, saya merakamkan penghargaan dan tahniah kepada semua pegawai dan warga Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) dan Perumahan Dan Hartanah Selangor Sdn Bhd (PHSB) kerana usaha gigih mereka demi merealisasikan Majlis Penyerahan Kunci Di Bawah Program Skim Smart Sewa pagi ini. Inilah sebenarnya rahsia dan teras kekuatan Kerajaan Negeri Selangor iaitu cekal melaksanakan program peduli rakyat.

 16. Maka, dengan lafaz Bismillahirrahmannirrahim, saya Menyempurnakan Majlis Penyerahan Kunci Di Bawah Skim Smart Sewa ini.