Kenyataan Media – Ucapan Mohamaddin Ketapi adalah satu pembohongan dan hasutan untuk memecah belahkan perpaduan dan kesatuan rakyat

21 September 2020

Setiap rakyat Malaysia bertanggungjawab mempertahankan kedaulatan negara dan keutuhan wilayahnya (territorial integrity). Justeru itu, sebarang kenyataan dan ucapan yang meremehkan kedaulatan tanah air bukan sahaja tidak patriotik bahkan berbau hasutan dan mengkhianati negara bangsa.

Berpegang kepada prinsip ini, saya mengecam sekeras-kerasnya ucapan pemimpin utama Parti Warisan Sabah (Warisan) juga calon DUN Segama, Datuk Mohamaddin Ketapi yang jelas menghina jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan negara yang bertarung nyawa mempertahankan kedaulatan tanah air ketika Negeri Sabah di serang pengganas pada tahun 2013

Peristiwa hitam di Tanduo, Lahad Datu tersebut telah mengakibatkan pertempuran di antara pasukan keselamatan negara dengan penceroboh militan dari Filipina sehingga mengorbankan 12 orang anggota keselamatan dan orang awam serta mencederakan ramai anggota yang lain.

Menyifatkan pencerobohan bersenjata ke atas wilayah negara sebagai satu “sandiwara”, ucapan Mohamaddin Ketapi adalah satu pembohongan dan hasutan untuk memecah belahkan perpaduan dan kesatuan rakyat. Ucapan beliau turut mencerminkan betapa Warisan tidak komited untuk mempertahankan kedaulatan negeri dan keselamatan rakyat Sabah.

Perikatan Nasional bertegas bahawa perjuangan untuk mempertahankan kedaulatan negara, keselamatan dan keutuhan wilayah merupakan tanggungjawab suci setiap anak watan yang cintakan kesejahteraan dan kemakmuran.

Pada masa yang sama, ucapan Mohamaddin Ketapi juga telah mempersenda pasukan keselamatan negara serta menghina jasa dan pengorbanan setiap anggota yang terkorban. Saya yakin, keluarga besar pasukan keselamatan negara khususnya mereka yang terkorban dalam pertempuran tersebut serta seluruh rakyat Malaysia yang patriotik tidak boleh menerima keceluparan beliau.

Perikatan Nasional mendesak Mohamaddin Ketapi menarik balik kata-kata penghinaan tersebut dan segera memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya keluarga pasukan keselamatan yang terkorban dalam menjalankan tanggungjawab suci mempertahankan tanah air.

Saya menyeru seluruh rakyat Sabah untuk menolak sesiapa sahaja yang cuba mempermain-mainkan kedaulatan dan keselamatan untuk tujuan politik sempit. Marilah kita memperkukuhkan perpaduan dan menggembeleng seluruh kekuatan rakyat sekaligus menyuburkan semangat cintakan tanah air bersama-sama Perikatan Nasional.

DATO’ SERI MOHAMED AZMIN ALI

Ketua Penerangan

PERIKATAN NASIONAL

200927-kenyataan-media-ketua-penerangan-perikatan-nasional-1.pdf