1. Pada 4 November yang lalu, Negeri Pulau Pinang telah dilanda oleh Taufan Damrey yang membawa rebut taufan dan angin yang kuat sehingga Pulau Pinang dilanda bencana banjir yang besar ekoran jumlah taburan hujan yang terlalu besar dalam tempoh 15 jam tanpa henti. Saya telah bergegas ke Pulau Pinang untuk bertemu dengan Ketua Menteri Saudara Lim Guan Eng dan menzahirkan rasa solidariti Kerajaan Negeri Selangor bersama rakyat Pulau Pinang.
 2. Selesai taklimat ringkas di Komtar oleh Datuk Bandar dan Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang, saya terus bergegas ke Seberang Perai Tengah jam 10 malam untuk menyantuni mangsa banjir di beberapa pusat pemindahan dan melihat sendiri kesulitan yang dihadapi oleh mangsa-mangsa banjir.
 3. Kehidupan mereka terganggu, harta benda mereka rosak dan mereka amat memerlukan bantuan.
 4. Sebagai tanda solidariti bersama rakyat Negeri Pulau Pinang, saya berbincang dengan YB Seri Kembangan dan Setiausaha Kerajaan Negeri tanpa berlengah segera menghantar pasukan Misi Selangor Prihatin yang terdiri daripada 185 orang anggota daripada 12 Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Unit Pengurusan Bencana Negeri (UPBN). Pasukan ini telah bergegas turun dan berkampung di Pulau Pinang dengan pelbagai aset dan kelengkapan untuk membantu kerja-kerja pengurusan dan pembersihan pasca banjir.
 5. Saya secara peribadi ingin mengucapkan tahniah kepada pegawai-pegawai dan seluruh anggota PBT dan sukarelawan yang terlibat dalam Misi Selangor Prihatin di Pulau Pinang. Komitmen dan kesungguhan saudara sekalian adalah kebanggaan Negeri Selangor.
 6. Pada jam 10.52 pagi tadi, saya telah dimaklumkan bahawa Empangan Sungai Langat telah mencapai kapasiti 100% dan telah berlakunya limpahan / spill ke hilir empangan. Saya telah segera turun ke Kampung Batu 11 ½ Sungai Serai, Hulu Langat pada jam 12.30 tengahari tadi bersama-sama dengan YB Dusun Tua, Pegawai Daerah Hulu Langat, YDP MPKj dan semua agensi-agensi yang terlibat untuk melihat sendiri punca sebenar banjir kilat yang sering berlaku di Kampung Sungai Serai.
 7. Saya telah mengarahkan JPS dan Pengurusan Aset Air Berhad yang merupakan pengurus Projek Langat 2 untuk segera menaikkan paras ban sepanjang 1 kilometer di Sungai Langat berhampiran Kampung Batu 11 ½ Sungai Serai. Saya telah memberi jaminan untuk memantau secara peribadi kemajuan kerja-kerja menaiktaraf ban supaya masalah banjir tidak akan berulang dan menjejaskan kehidupan rakyat.
 8. Inilah jati diri Selangor. Kepedulian dan semangat setiakawan kita bukan sahaja di Negeri Selangor bahkan merentasi sempadan. Semangat yang ditampilkan inilah yang menjadi prinsip yang mendasari Belanjawan 2018 Negeri Selangor – fastabiqul khairat – berlumba-lumba melakukan kebaikan.
 9. Ahli-Ahli Yang Berhormat baru sahaja meluluskan Belanjawan 2018 Negeri Selangor di dalam Dewan yang mulia. Terima kasih saya ucapkan di atas semua pandangan dan segera untuk memandu kita merencana pembangunan Negeri Selangor.
 10. Belanjawan 2018 memberi tumpuan kepada Belanja Pembangunan yang besar dengan fokus untuk terus menyantuni golongan B40 yang merupakan golongan pekerja, petani, nelayan, veteran Angkatan Tentera dan peniaga kecil yang berhak mendapat pembelaan.
 11. Saya mewakili Kerajaan Negeri pada hari ini berikrar akan terus terjun ke lapangan untuk menyantuni rakyat dan melaksanakan amanah dan mandat rakyat dengan jujur dan ikhlas serta dibingkai oleh prinsip-prinsip nilai, integriti dan kebertanggungjawaban.
 12. Saya yakin, rakyat Negeri Selangor matang dan akan menilai kerja dan kegigihan kita. Yakinlah, rakyat akan terus bersama untuk menyokong Kerajaan yang senantiasa bermuafakat, bertanggungjawab dan tuntas berbakti demi kebajikan rakyat dan kemakmuran negeri.
 13. Akhirnya, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Elya Marini Darmin, Setiausaha Dewan Negeri Selangor yang baru ini telah dinaikkan pangkat dan akan ditempatkan di tempat yang baru. Juga terima kasih kepada Setiausaha Dewan dan pasukannya yang senantiasa melakukan persiapan yang rapi demi menjamin perjalanan Persidangan Dewan Negeri Selangor berlangsung dengan lancar dan mengikut peraturan mesyuarat.
 14. Tuan Speaker dan Ahli-Ahli Yang Berhormat, persidangan kita telah pun tamat. Dengan ini saya mencadangkan supaya Dewan ini ditangguhkan sehingga ke suatu masa yang akan ditetapkan kelak.