[BERITA] Hari Pekerja 2016 – Bersatu dan Berkemajuan

Sumber : Selangorku.com

SUBANG, 1 MEI : Kesatuan sekerja perlu mengambil iktibar daripada peristiwa Chicago 1888 supaya hak pekerja di negara ini tidak dieksploitasikan majikan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, berkata peristiwa itu menjadi permulaan kepada gerakan buruh sedunia dalam memastikan kebajikan pekerja terus dipelihara.

“Sambutan Hari Pekerja 1 Mei ini amat besar maknanya kepada perjuangan pemimpin sekerja seluruh dunia. Mengimbau peristiwa Chicago 1888 apabila demostrasi dibuat bagi menuntut waktu kerja lapan jam sehari dan layanan adil majikan.

MB Azmin MTUC“Mereka peka berjuang, tidak tunduk kepada kezaliman demi hak pekerja untuk membataskan perkara-perkara eksploitasi daripada menjadi hamba kepada manusia.

“Dalam ruang demokrasi yang matang, kita tidak boleh membenarkan mana-mana manusia mengeksploitasikan manusia yang lain,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Sambutan Hari Pekerja di perkarangan Wisma MTUC, di sini pagi ini.

Hadir sama, Pemangku Presiden MTUC; Abdullah Sani Abdul Hamid, Setiusaha Agung MTUC; Gopal Krishnam, bekas Setiausaha Agung MTUC Halim Mansor dan Presiden NUFAM; Ismail Nasarudin.

IMG_20160501_083541Beberapa persatuan sekerja daripada syarikat-syarikat swasta turut hadir menyertai himpunan pagi ini antaranya NUFAM, Malayan Nurses Union, Perodua dan Jeldwen Sdn. Bhd.

Dalam pada itu Mohamed Azmin berkata Kerajaan Negeri menyokong sepenuhnya komitmen MTUC memperjuangkan hak kebajikan dan kepentingan pekerja.

Antaranya, galakan pelaksanaan gaji minima RM1,500 dilaksanakan di Selangor berbanding pentadbiran Barisan Nasional di Putrajaya sekadar RM1,200.

“Walaupun wawasan 2020 semakin hampir, tetapi kita semakin jauh mencapai status negara membangun kerana gaji pekerja rakyat Malaysia masih lagi jauh berbanding upah pekerja di negara maju.

“Pekerja kita pula terus memberi sumbangan besar membantu ekonomi negara tetapi Putrajaya gagal memberi pengiktirafan sewajarnya kepada pekerja di dalam negara ini,” katanya.

Article by Azmin Ali