Perasmian Pulau Indah Green Industrial Park – Tumpu Industri Berteknologi

Pulau1 Pulau2 Pulau3 Pulau4 Pulau5 Pulau6

Sumber : Selangorku.com

KLANG, 10 OKT: Kerajaan Negeri lebih selektif terhadap kemasukan pelaburan luar bagi memastikan pelaburan baru di negeri itu memberi impak tinggi terhadap ekonomi negeri dan rakyat.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali, berkata Kerajaan Negeri mengalu-alukan projek pelaburan berteraskan industri teknologi tinggi bagi mencapai sasaran menjadikan Selangor sebagai ‘smart state’ dalam masa terdekat.

“Kita lebih selektif mengenai pelabur luar kita pada masa akan datang apabila kita tak mahu industri berteraskan buruh tetapi kita mesti berubah kepada industri berteknologi tinggi untuk mencapai sasaran sebagai negeri ‘smart state’.

“Kita menumpukan usaha mempromosi lima industri utama iaitu elektronik, elektrikal, barangan kenderaan, bioteknologi, makanan mesin dan peralatan,” kata Mohamed Azmin.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Jualan dan Perasmian Taman Perindustrian Hijau Pulau Indah Fasa 3C Dan Pulau Indah Food Station di Pulau Indah, Pelabuhan Klang, di sini, hari ini.

Katanya, Selangor merancang membina lebih banyak taman perindustrian moden dan lengkap di seluruh negeri itu berikutan permintaan semakin berkembang dalam projek seumpamanya sejak beberapa tahun ini.

Kerajaan Negeri melalui Invest Selangor juga mempromosikan taman perindustrian bagi merancakkan kemasukkan pelabur dalam dan luar negara di negeri itu.

Article by Azmin Ali