Sempena Year of the Ox pada tahun ini, saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada seluruh masyarakat Tionghua dengan harapan dan doa agar kita semua bahagia, sejahtera dan berjaya.

Year of the Ox merupakan tahun bertuah yang membawa makna kerajinan, ketekunan, ketabahan, kekuatan dan kekayaan. Kita menyambut Tahun Baru Cina ini dengan tekad dan iltizam untuk bekerja lebih keras dan cekal tabah untuk mendepani cabaran pandemik COVID-19 dan ekonomi. Saya yakin, berbekal tekad yang jitu, kita pasti akan dapat mengatasinya. Justeru, marilah kita bersama-sama mengambil inspirasi daripada nilai-nilai Year of the Ox untuk mencipta kegemilangan baharu untuk Malaysia.

Walaupun Tahun Baru Cina merupakan perayaan masyarakat Tionghua, namun seluruh warga yang majmuk dan berbilang kaum turut sama meraikannya dengan penuh semangat muhibah, harmoni dan perpaduan yang utuh.

Ayuh, kita bersama memperkukuh keazaman untuk bersatu padu demi pemulihan dan pencerdasan ekonomi yang mampan ke arah masa depan yang gemilang. Teguh kita, menang bersama.

Xīn Nián Kuài Lè, Wan Shì Rú Yì, Gōng Xǐ Fā Cái!

Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali

11 Februari 2021

FINAL KM – UCAPAN SELAMAT TAHUN BARU CINA – 11.2.2021 v3.pdf