1. Alhamdulillah, pada hari ini kita dapat bertemu bagi meraikan warga Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dalam Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang & Jasamu Dikenang PKNS 2017.

 2. Kehadiran saya pada malam ini adalah tanda dukungan dan kebanggaan Kerajaan Negeri di atas perkhidmatan para pegawai PKNS yang unggul dengan keberkesanan, dan integriti – effectiveness, and integrity.

 3. Komitmen saudara-saudari sekalian, telah menobatkan PKNS sebagai Perbadanan Negeri yang terbukti mampu membina komuniti dan mensejahterakan kehidupan rakyat selaras dengan kebijakan Kerajaan Negeri yang peduli rakyat.

 4. PKNS harus memastikan syarikat mempunyai strategi yang unggul dan memiliki daya saing yang mampan. Ini penting bagi memastikan PKNS dapat terus berkembang maju dan memacu pertumbuhan ekonomi negeri.

 5. Cabaran untuk mempertahankan kemampanan sesebuah syarikat bertambah getir dalam abad ke 21. Untuk kekal relevan PKNS perlu berada di hadapan dalam persaingan.

 6. Sekiranya sesebuah syarikat tidak berada di barisan hadapan dalam persaingan, kita akan dipintas dan akan menghadapi kegagalan.

 7. Ini tidak boleh dibenarkan berlaku dalam organisasi atau syarikat di bawah naungan Kerajaan Negeri. Dalam konteks ini, PKNS bukan sekadar sebuah perbadanan negeri, ia adalah entiti yang menjadi mercu tanda negeri dan menggalas tanggungjawab mempertahankan nama baik dan maruah negeri.

 8. Bill Gates pernah memberitahu pekerjanya: Microsoft is always two years away from failure.

 9. Apa yang beliau maksudkan adalah beliau tidak akan membenarkan kegagalan menghampiri syarikat. Kita perlu belajar dari Nokia, sebuah syarikat yang berjaya tetapi kini dilupakan kerana bergerak melepasi failure curve.

 10. Bagi PKNS “failure is not an option.” Kita tidak boleh gagal. Selain memiliki competitive advantage, kita juga perlu menyedari pentingnya kita memiliki adaptive capacity – keupayaan melakukan penyesuaian. Kegagalan membangun upaya penyesuaian adalah punca mengapa syarikat-syarikat raksasa seperti Nokia gagal.

 11. Juan Carlos Eichholz dalam karya tentang strategi korporat, “Adaptive Strategy – How Organisations can Thrive in a Changing Worl, beliau menerangkan bahawa organisasi perlu membangun adaptive capacity untuk menjadi lebih kompetitif dalam jangka panjang.

 12. Hal ini menuntut pengurusan PKNS untuk mempertimbangkan dimensi lain dalam rumusan strategi seperti Blue Ocean Strategy yang bukan sahaja dapat mencipta inovasi tetapi yang lebih penting lagi adalah mencipta inovasi yang bernilai.

 13. PKNS juga perlu merentasi sempadan persaingan yang konvensional dan membangun semula faktor-faktor utama dalam semua sempadan pasaran. Setiap unit-unit strategik perniagaan perlu diteliti kembali dengan strategi baru untuk mencapai differentiation dan harga rendah. Melalui kaedah ini, PKNS akan mencipta inovasi bernilai untuk pembeli dan syarikat.

 14. Dalam bidang-bidang lain, PKNS tidak perlu menewaskan pesaing. Sebaliknya memberikan penekanan kepada mencari ruang pasaran laut biru tanpa saingan, menjana permintaan baru, pertumbuhan tinggi dan keuntungan lebih besar.

 15. Apa yang diperlukan adalah satu pendekatan yang bersepadu untuk menggembleng segala kekuatan stakeholders untuk mencapai kemampanan dan keuntungan korporat jangka panjang.

 16. PKNS juga harus teguh berpegang kepada matlamat sosio ekonomi Kerajaan Negeri. Setiap keuntungan dan kekayaan yang diperolehi perlulah digunakan untuk menjayakan Inisiatif Peduli Rakyat yang merupakan agenda keadilan sosial negeri.

 17. Justeru itu, penting untuk PKNS merealisasikan pembinaan Rumah Selangorku. Pelaksanaan Skim Peduli Sihat oleh Selgate Corporation, anak syarikat PKNS mesti diikuti dengan pelaksanaan yang berkesan dan berjaya untuk memberikan perkhidmatan rawatan asas untuk rakyat Selangor.

 18. Selain itu, PKNS juga harus bersedia melakukan anjakan paradigma untuk membawa Selangor beranjak kepada sebuah Smart State. Kita mahu merealisasikan Smart Selangor bagi mengurus cabaran ‘urban growth’ yang boleh mencorakkan gaya hidup rakyat serta menjadi solusi kepada permasalahan masyarakat melalui aplikasi ‘smart solution’.

 19. Syabas kepada PKNS yang menyahut seruan Kerajaan Negeri dengan pembangunan Selangor Cyber Valley sebagai sebuah pembangunan Smart City.

 20. Dengan ciri-ciri kemudahan bandar pintar yang serba lengkap seperti pemasangan kabel gentian optik merentasi keseluruhan bandar, perkongsian data menggunakan internet berkelajuan tinggi, kawalan keselamatan melelaui kelengkapan kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi-lokasi strategik, pengamalan konsep penjimatan tenaga dan infra berteknologi terkini bakal menjadi ‘game changer’ dalam industri hartanah di negeri Selangor sekaligus menjadi pemangkin ekonomi baru buat PKNS.

 21. Akhirnya, saya percaya pengiktirafan malam ini adalah sebagai penghargaan terhadap kualiti dan prestasi warga PKNS. Menjadi harapan kita agar pengiktirafan yang diberikan ini akan menjadi pembakar semangat dan penjana motivasi untuk mengecapi pencapaian yang lebih cemerlang pada tahun-tahun yang mendatang.

 22. Sekalung penghargaan juga saya ucapkan buat warga PKNS yang akan bersara dan telah menabur bakti selama berdekad-dekad di PKNS. Semoga dengan komitmen dan budaya kerja yang cemerlang sebelum ini kita dapat menggembeleng tenaga untuk merealisasikan gagasan Membangun Bangsa dan Memakmur Negeri.

 23. Dengan lafaz Bismillahirahmanirahim, saya merasmikan “Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang & Jasamu Dikenang PKNS Tahun 2017”.