Ucapan Perbahasan Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) – 15 Jun 2010

Mesyuarat Kedua, Penggal Ketiga, Parlimen Kedua Belas (2010) Ucapan Perbahasan Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) Mohamed Azmin Ali Ahli Parlimen Gombak 15 Jun 2010

Tan Sri Yang Di-pertua

Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9)

1. Pakej stimulus pertama November 2008 yang berjumlah RM 7 bilion tidak berjaya mencapai high multiplier effect.

§  RM 500 juta diperuntukkan untuk penyelenggaraan dan menaik taraf Pengangkutan Awam. Namun, pengangkutan awam masih lagi tidak efisyen serta bukan menjadi pilihan utama pengangkutan untuk rakyat. Tiga jaringan (lines) pengangkutan awam LRT, Komuter dan Monorail masih belum disepadukan (integrated public transportation services) seperti di New York 80 tahun yang lalu.

§  RM 400 juta diperuntukkan untuk mempercepatkan pelaksanaan Projek Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi. Kadar pengguna broadband hanya 7.7% daripada keseluruhan pengguna internet seramai 16.9 juta orang.

2. Pakej rangsangan kedua bernilai RM 60 bilion yang diumumkan pada 10 Mac 2009 pula hanya melibatkan RM 15 bilion untuk pembangunan fiskal. Jumlah yang besar diperuntukkan menerusi capital guarantee dan tax relief bagi syarikat-syarikat dan tidak mencapai kumpulan sasar iaitu rakyat terbanyak.

3. Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM 200 bilion dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) yang dibentangkan pada 31 Mac 2006. Jumlah untuk pembangunan infrastruktur seperti :

§  RM1 bilion untuk menaik taraf dan pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu sebagai pusat penerbangan kos rendah kedua di Malaysia. Kos pembinaan LCCT Lapangan Terbang Kota Kinabalu hanya berjumlah RM 200 juta, dimanakah RM 800 juta selebihnya yang sepatutnya diperuntukkan untuk menaik taraf dan pembesaran lapangan terbang tersebut.

4. Pada 21 April 2010, Perdana Menteri berkata, sehingga Februari tahun ini, hanya 11 daripada 26,820 projek melibatkan peruntukan RM82 juta di bawah RMK-9 yang belum dimulakan.

5. Kerajaan wajib menjelaskan status 16,334 projek yang melibatkan peruntukan RM193.9 bilion dalam pelbagai peringkat pelaksanaan dan masih belum siap.

6. Jumlah keseluruhan projek di bawah RMK-9, 10,482 projek dengan peruntukan RM36 bilion sahaja yang telah disiapkan. Tidak sampai 16% projek daripada perancangan telah siap dan RMK-9 merupakan satu kegagalan.

7. Nilai pelaburan dan portfolio (capital flight) keluar negara berjumlah US $61 bilion dalam 2008 dan 2009; menunjukkan ketidakyakinan pelabur luar dengan pengurusan kewangan serta ekonomi negara.

8. Dalam membuat unjuran ekonomi termasuk RMK-10, Kerajaan menerima panduan siapa? BNM, MOF, Pemandu, EPU. Banyak pihak menyanggah angka dan statistik Pemandu selaku coordinating agency. Agensi-agensi Kerajaan tidak perlu bercanggah pendapat untuk membuat unjuran pertumbuhan ekonomi.

9. Menurut Pemandu, jumlah keseluruhan subsidi yang dibayar Kerajaan ialah RM74 bilion. Tetapi, Kementerian Kewangan pula menyatakan bahawa jumlah subsidi hanya RM18.6 bilion.

10. Menurut data Pemandu, hanya RM 1.9 bilion subsidi ditujukan khusus kepada rakyat miskin, petani dan nelayan. Sedangkan, RM 18 bilion subsidi diterima oleh syarikat-syarikat kroni.

Rasionalisasi subsidi

11. Kontrak berat sebelah Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) di antara Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) melibatkan pembayaran kepada IPP mencapai RM 12 bilion pada 2009 dan keuntungan yang diraih oleh IPP berjumlah RM 3.5 bilion (2008) mewakili 29.2% daripada kos yang yang dibayar oleh TNB. [sumber : Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)] (sumber : Malaysiakini, 8 Julai 2008)

12. Tan Sri Ani Arope mengesahkan bahawa Unit Perancang Ekonomi memaksa TNB membeli tanaga daripada IPP pada kadar 14 sen seunit kW berbanding dengan harga pasaran 12 sen seunit kW.

13. Lebihan capacity margin yang mencecah 50% mengakibatkan TNB terpaksa membayar IPP sebanyak RM 4 bilion setahun, sedangkan TNB dapat menjimatkan sebanyak RM 2.7 bilion setahun sekiranya spare capacity atau reserve margin dapat dikurangkan daripada 50% kepada 16%.

14. MEB dan RMK-10 berhasrat untuk memotong subsidi bagi mengurangkan perbelanjaan negara.

15. Tetapi pembayaran melampau kepada syarikat-syarikat IPP telah menyumbang kepada lonjakan jumlah subsidi sejumlah RM 74 bilion yang tidak memberi manfaat kepada rakyat tetapi untuk syarikat-syarikat kroni.

16. Ketua Pegawai Eksekutif Pemandu, Datuk Seri Idris Jala menyatakan negara akan bangkrap pada tahun 2019 sekiranya subsidi tidak dipotong; manakala Dato’ Sri Najib pula berkata Malaysia akan mencapai status Negara Maju menjelang 2020.

17. Sebanyak 75% daripada isi rumah yang berpendapatan RM 2,000 ke bawah adalah daripada kaum Melayu dan Bumiputra. Ini membuktikan bahawa UMNO-BN telah gagal mengangkat bangsa Melayu dari lembah kemiskinan. (sumber : Datuk Dr Mohamed Ariff, bekas Pengarah Eksekutif MIER)

18. Dalam masa setahun sahaja, jumlah hutang negara naik sehingga 18.3% daripada RM 306 bilion (2008) ke RM 363 bilion (2009). Jumlah hutang negara meningkat 14.6% dalam tahun 2007 dan 10.3% dalam tahun 2006. Pertambagan jumlah hutang negara meningkat drastik sebanyak 50% dalam hanya 3 tahun semenjak 2006 daripada RM 242 bilion.

Middle income trap

19. Fenomena baru yang menghambat kemajuan negara hari ini di mana pacuan ekonomi selama dua dekad telah mula perlahan dan stagnant serta tiada upaya untuk terus melonjak dan sustain pertumbuhan ekonomi sepertimana yang melanda Brazil dan Mexico.

20. Fenomena middle income trap ini akibat daripada ketidakmampuan negara untuk melonjak daripada middle income country kepada high income country.

21. Negara yang setara dengan Malaysia pada tahun 1970’an seperti Singapura, Korea dan Taiwan telah mengorak langkah jauh meninggalkan Malaysia dalam hampir kesemua indikator ekonomi seperti pertumbuhan ekonomi, pendapatan per kapita, kualiti hidup rakyat dan sebagainya.

22. KDNK Korea Selatan per kapita adalah AS$16,450 (RM54,449), Singapura AS$34,346 (RM113,685) dan Hong Kong AS$29,559 (RM97,840). Sementara Malaysia masih lagi pada kadar AS$7,469 (RM24,722). 23.     Kebergantungan kepada sektor perkilangan menguncup tetapi sektor perkhidmatan juga tidak mampu menjadi sumber new growth area. Malaysia yang pada suatu ketika menerajui instrumen perkhidmatan kewangan Islam serta mempunyai competitive advantage kini sudah ketinggalan kepada London, Singapura dan Hong Kong.

PENGKALAN TUDM SUNGAI BESI

24. Dalam teras strategik kedua, ( TS 2.3 ), Perdana Menteri  menekankan soal perkongsian pintar dan berkesan antara sektor awam dan swasta untuk menjana transformasi ekonomi. Ini termasuk projek pembangunan strategik yang meliputi  kawasan Lapangan Terbang Sungai Besi yang kononnya dipimpin oleh syarikat berkaitan kerajaan.

25. YAB Perdana Menteri menggunakan Lembaga Tabung Amanah Tentera ( LTAT ) untuk dijadikan sandaran di dalam konsortium itu, sedangkan jelas ia adalah perancangan melelong harta rakyat kepada kroni pada harga yang tidak berpatutan.

26. Apakah kerajaan terlalu terdesak untuk memulihkan ekonomi sehingga sanggup mengorbankan keselamatan negara dan menggadai maruah dan kedaulatan negara?

27. Saya melihat hari ini wujud trend di bawah pentadbiran yang baru yang menggila untuk melenyapkan aset negara melalui penjualan tanah – tanah strategik kepada kroni dan keluarga.

28. Lapangan Terbang Sungai Besi  ( KL Base ) merupakan satu – satunya pengkalan dan lapangan terbang di dalam bandar ( the only frontier in the city ) yang merupakan satu elemen penting kepada pertahanan nasional dan sesuai dengan konsep HANRUH pertahanan menyeluruh dan memberi ruang kepada ketiadaan fasiliti back up yang penting untuk keselamatan negara.

29. Pusat Operasi Tentera Udara ( POTU ) merupakan pusat integrasi maklumat radar pertahanan udara di bawah tanah yang paling canggih dengan dilengkapi sistem radar yang disebut Malaysia Air Defence Ground Environment ( MADGE ). MADGE ini merupakan sistem satelite bersepadu ( integrated system ) yang mempunyai real time battle air picture dengan hubungan terus dari Butterworth di utara, Kuantan di timur dan Bukit Ibam.

30. Kepakaran teknologi dan keselamatan mengambil masa bertahun – tahun ( 10 tahun ) “ to perfect ” sistem radar bersepadu demi kedaulatan dan keselamatan negara.

31. Saya difahamkan kecanggihan teknologi ini sudah sampai ke tahap “ two seconds delay radar ”. Ini bermakna panglima tentera hanya perlu berada di POTU untuk memimpin perang atau serangan tanpa perlu berada di Butterworth atau Kuantan atau Bukit Ibam.

32. POTU merupakan pusat pertahanan negara bawah tanah ( war bunckers ) yang paling canggih dan moden. POTU juga menempatkan EWSC ( Electronic Warfare Support Center )

33. POTU juga merupakan lokasi untuk Regimen 31 Artillery Low Level Air Defence. Markaz HANDAU dan Markaz 1 Division Udara. POTU juga menempatkan Muzium Tentera Udara, Institut Perubatan Penerbangan dan Mes Wira Angkasa untuk kebajikan pegawai – pegawai dan anggota serta warga TUDM. Hari ini, POTU menjadi mangsa kerakusan nafsu serakah pemimpin elit UMNO.

34. Negara jiran akan gembira menonton gelagat pemimpin negara yang musnahkan kubu pertahanan negara di lokasi bandar yang cukup strategik jika diserang oleh musuh negara. Apakah kerajaan boleh memberi jaminan bahawa relocation dan perpindahan POTU ini tidak akan menjejaskan dan terputusnya sistem radar bersepadu yang dibangunkan puluhan tahun demi kedaulatan negara dan keselamatan ruang udara ( air sovereignity ).

35. Apakah jaminan tentang transfer gap time yang mana akan melibatkan beberapa tahun lagi untuk proofing dan commissioning.

36. Kos untuk memindahkan segala kemudahan keselamatan dan sistem radar bersepadu di POTU pastinya akan melonjakkan bajet Kem Pertahanan dan merupakan kos tersembunyi.

37. Mengapa kerajaan UMNO cepat bertindak untuk menjual aset – aset strategik negara khususnya hartanah dan kemudahan angkatan tentera. Kem Majidee dijual, Kem Transit Ampang diserah kepada kroni, Markaz 2 Division Pulau Pinang digadai, Kuarters Tentera Darat di Batu Uban dibangunkan secara komersil mewah. Apakah perwira –perwira negara kita serta keluarga mereka tidak layak berkhidmat dan menetap di bandar? Mengapa kerajaan dilihat cenderung menghalau mereka ke luar bandar semata – mata atas nama pembangunan ekonomi?

38. POTU mesti dipertahankan. Lapangan Terbang Sungai Besi telah banyak berjasa kepada negara. Ianya merupakan warisan dan sejarah penting negara yang tidak  boleh dipadamkan.

39. Penerbangan pergi dan balik menuntut dan mencapai kemerdekaan adalah melalui  Lapangan Terbang Sungai Besi.

40. Penerbangan ihsan untuk rakyat Malaysia juga menggunakan Lapangan Terbang Sungai Besi. Jika berlaku bencana negara, dan kecemasan, Lapangan Terbang Sungai Besi berperanan untuk menjadi pusat udara untuk bertindak segara membantu mangsa – mangsa bencana.

41. Apakah kerajaan telah menjalankan rundingan secara terperinci dengan pegawai – pegawai TUDM sebelum membuat keputusan ini?

42. Apakah ini adalah golden handshake untuk Panglima Tentera Udara yang akan bersara dalam masa terdekat?

43. Apakah kerajaan sudah mengenalpasti lokasi baru POTU? Apakah ciri – ciri yang digunapakai untuk menentukan lokasi baru ini?

44. Bilakah kerajaan bercadang untuk menjual aset negara seperti MINDEF, PULAPOL, Bukit Aman dan PUTRAJAYA?

45. Dari sudut pelaburan ekonomi, mengapa amalan tender terbuka tidak digunapakai dalam penjualan aset strategik negara yang dilaporkan seluas 400 ekar ini?

46. Kerajaan perlu belajar dan amalkan prinsip – prinsip ketelusan. Sekiranya hartanah ini ditenderkan, kerajaan akan mendapat ‘ real value for money ’.

47. Projek pembangunan semula kem tentera udara Sungai Besi kepada konsortium yang melibatkan 1Malaysia Development Berhad dan Malton Berhad. 1MDB ini terpalit dengan seorang bernama Jho Low yang dianggap sebagai “ lelaki misteri yang membelanjakan wang besar di kelab – kelab malam di New York ” seperti laporan New York Post. Malton Berhad adalah syarikat yang berkait dengan Datuk Desmond Lim.

48. What is the price and value they got apakah value ini fair untuk kerajaan?

49. Apakah peranan Datin Cindy dalam penganugerahan hartanah yang mewah ini?

50. Saya difahamkan Datin Cindy adalah shopping partner kepada isteri kepada pemimpin tertinggi negara.

Sekian Tan Sri Yang Di-pertua

Article by Azmin Ali